top of page
Zoeken

Voor jezelf kiezen ZONDER schuldgevoel.

Bijgewerkt op: 27 jun.

Wat fijn dat je deze blog leest!

Wat een weer trouwens, het regent pijpenstelen hier in Nederland! Ik ben heel blij dat ik over anderhalve week op vakantie ga naar Kreta. Ik kan niet wachten! Maar goed, vandaag wil ik het met je hebben over iets belangrijks: kiezen voor jezelf. En dat zonder schuldgevoel.


Het moeilijke pad van voor jezelf kiezen.

Kiezen voor jezelf, dat vinden veel mensen lastig. Ik ook. Het gaat steeds beter, maar ik heb dat echt moeten leren. Laten we eens teruggaan naar vorige week. Ik was op de verjaardag van een vriendin en we hadden het over een groot festival, Seven Sunday. Last minute besloot ik mee te gaan, en dat heb ik gevoeld! Even alle remmen los, en nu merk ik dat het te veel was. Het kost me nog steeds energie.

Bijna veertig, ik ben nu 37, en ik merk dat een avondje doorhalen me meer kost dan vroeger. Mijn één drankje policy zou beter zijn geweest, maar goed, daar ging deze blog niet over.


Een verhaal over schuldgevoel.

Op datzelfde feestje was er iemand die graag mee wilde naar het festival, maar zei dat ze niet kon omdat ze kinderen had. Ze voelde zich schuldig om haar partner met de kinderen achter te laten. Herkenbaar, toch? Ik heb jarenlang mijn partner proberen te beschermen en zijn grenzen bewaakt. Maar daardoor ontnam ik hem belangrijke levenslessen.

Voor jezelf kiezen betekent ook dat je anderen de kans geeft hun eigen grenzen aan te geven. Als jij continu invult voor de ander, help je niemand. Niet de ander en zeker niet jezelf. Het is belangrijk om zonder schuldgevoel unapologetically voor jezelf te kiezen.


Een moeilijke keuze: mijn retreat naar Zuid-Afrika.

Vorig jaar stond ik voor een lastige keuze: een retreat in Zuid-Afrika. Tien dagen weg, inclusief reistijd. Ik dacht dat mijn toenmalige man en ons zoontje het niet zouden trekken zonder mij. Google werd mijn beste vriend én vijand. De mama-forums waren meedogenloos: "Je kunt je kind niet zo lang alleen laten!" Maar op andere plekken las ik juist positieve verhalen van vrouwen die regelmatig op zakenreis gingen en dat dit geen probleem was voor hun kinderen.

Uiteindelijk ging ik. En mijn zoontje? Die miste me nauwelijks! Hij had het druk met spelen en vond het fantastisch me weer op te halen. Die vakantie deed mij zoveel goed. Het was een drempel, maar het was het waard. Herken je dat gevoel, dat schuldgevoel om weg te gaan? Mijn tip: ga! Natuurlijk, elk kind is anders, maar vaak is het minder erg dan je denkt.


Reflectievragen voor jou:

  1. Wanneer heb jij voor het laatst echt voor jezelf gekozen zonder schuldgevoel?

  2. Wat houd je tegen om vaker voor jezelf te kiezen?

  3. Hoe kun je kleine stappen zetten om jezelf op de eerste plaats te zetten?


Voor jezelf kiezen in het dagelijkse leven.

Vandaag had ik ook weer zo'n moment. Ik had een event gepland staan, maar voelde geen ruimte qua tijd en energie. Ondanks de eerdere dikke vette ja bij het kopen van het ticket, voelde ik nu nee. Uiteindelijk heb ik het event afgezegd. Soms moet je gewoon luisteren naar je gevoel en ruimte maken voor jezelf.

Dit geldt ook in relaties. We kunnen niet beslissen wat wel of niet goed is voor een ander, dat kunnen ze alleen zelf. Ondersteun elkaar, geef elkaar de ruimte om te investeren in persoonlijke groei, zonder schuldgevoel.


Tot slot.

We hebben allemaal momenten waarop we onszelf moeten kiezen, ondanks schuldgevoelens. Het is een proces van leren, reflecteren en groeien. Dus, durf unapologetically voor jezelf te kiezen en geniet van de voordelen die het met zich meebrengt.

En nu ben ik benieuwd: wanneer ga jij voor jezelf kiezen?


Heb je daar wat hulp bij nodig?

Met een Quantum Design Healing kun je blokkades en belemmerende overtuigingen loslaten zodat jij voor jezelf kan kiezen.

Ben je op zoek naar meer zelfliefde en zelfinzicht? Kijk dan eens bij een Persoonlijke Human Design reading


Podcast

In mijn podcast kun je meer horen over dit onderwerp. Hier te beluisteren.

Heel veel liefs,

Ellen

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page